Skip to Content
Pattex
Zalepi od A do Ž

A

Topilo primerno za raztapljanje lepila in celuloznih vlaken. Običajno se uporablja kot čistilno sredstvo, saj uspešno odstranjuje maščobe in sledi lepila.

Komponenta akrilne kisline, ki se uporablja v proizvodnji akrilnih lepil.

Osnovna surovina za proizvodnjo akrilnega lepila.

B

Uporablja se za opis proizvedene dobrine ali izdelka, ki se razgradi po naravni poti in dokaj hitro postane gnojilo za rast rastlin.

D

Opisuje pogoje kako reagira lepilo za les. Notranja površina, kjer temperatura samo za kratek čas in občasno preseže 50°C in vsebnost vlage lesa je največ 15%.

Opisuje pogoje kako reagira lepilo za les. Notranja površina, kjer pride samo do občasnih izpostavitev zaradi tekoče vode ali kondenzacije in hkrati k občasni izpostavitvi vlažnosti. Vsebnost vlage lesa je največ 18%.

Opisuje pogoje kako reagira lepilo za les. Notranja površina, kjer pride samo do občasnih izpostavitev zaradi tekoče vode ali kondenzacije in/ali do velike izpostavljenosti vlagi. Zunanje površine, ki niso izpostavljene padavinam (npr. pod streho).

Opisuje pogoje kako reagira lepilo za les. Notranje površine, kjer prihaja do redne izpostavitve tekoči vodi ali kondenzaciji. Zunanje površine, izpostavljene spremenljivemu vremenu.

Pripomoček v gradbeništvu in predvsem mizarstvu, ki se uporablja za pritrditev in zavarovanje elementov ki se zalepijo, medtem ko lepilo še ni prijelo.

E

Vsak material (npr. naravna ali sintetična guma), ki je sposoben, da se vzpostavi v prvotno obliko, ko ga sila ne obremenjuje več. Latex, neopren, silikon, Flextec, PU.

Vrsta lepila, ki ga ni potrebno mešati z drugo komponento, da bi se posušilo. Bolj poznano pod imenom enokomponentno lepilo. Dvokomponentna lepila so po navadi epoksi lepila.

Epoksi lepilo sestavljata dve komponenti (smola in utrjevalec). Epoksi lepila so znana kot zelo močna lepila, ki so vsestranska in zagotavljajo dolgoročno vez. Možno jih je dobiti v tubah, injekcijah in drugo.

Alkoholno gorivo, ki destilira iz rastlinskih materialov, kot so koruza in sladkor. Uporablja se za odstranjevanje odvečnega lepila, še preden se le-ta strdi.

F

Za fizično utrjevanje lepila je potrebna tekočina (voda/topilo), da izhlapi ali da se ohladi po segrevanju v namen strjevanja. Primer lepil: akril, lepila za vroče lepljenje in drugo.

Henkel je patentiral tehnologijo na osnovi polimerov, ki zagotavlja visoko stopnjo fleksibilnosti in vsestranskost uporabe (lepljenje ali tesnjenje) tudi v zelo zahtevnih pogojih. Je brez topil in izocianatov. Flextec formula deluje in reagira s pomočjo vlage.

I

Plošče iz lesenih delcev, ki so stisnjeni in zlepljeni.

Organska sestavina, ki se uporablja pri proizvodnji lepil, tekstila in izolacije. Najdemo jo v formulacijah PU izdelkov in je strupena v kolikor ni posušena (npr. PU pena)

Izravnava tal na določeno debelino.

K

Glavni protein prisoten v mleku. Mogoče ga je najti v lepilu za les.

Največji oprijem oz. največja stopnja oprijema lepila, ki je lahko dosežena po določenem času (po približno 24 urah). Glej čas sušenja.

Lepilo se nanese na obe površini, ki se lepita skupaj. Mora se posušiti (topilo mora izhlapeti) preden obe površini, ki se lepita prideta v stik druga z drugo saj se vzpostavi takojšnji oprijem, ki se ne more več spreminjati oziroma prestavljati.

L

Nanaša se na material, ki je narejen iz več enakih slojev deščic, ki so med sabo zalepljene.

Lepila na osnovi kemije potrebujejo kemično reakcijo, da se posušijo. Aktivirajo se lahko s pomočjo vlage ali pa s pomočjo druge komponente. Lahko se uporabljajo za vse materiale (vpojne in nevpojne) in v glavnem se ne krčijo v procesu sušenja. Flextec, epoksi lepila (kit/tekočina), poliuretan, cianoakrilat in silikoni so primer lepil na osnovi kemije.

Lepilo, ki se uporablja za lepljenje različnih vrst lesa in materialov na osnovi lesa. Ponavadi je na osnovi PU ali PVA

Nabor lepil za ustvarjanje in oblikovanje. Je primerno za večino materiala, ki se uporablja za te namene, kot so papir, karton, tekstil, steklo in klobučevina. Lepila za prosti čas so transparentna in ne puščajo vidnih sledi na površini.

Nanaša se na samo aktivnost lepljenja, torej nanos lepila na predmet. Lepilo je namenjeno za les, papir in drugo. Pasta pa je namenjena za posterje, stenski papir in drugo.

M

Poznane tudi kot »gips« plošče.

Plošča iz lesenih vlaken, srednje zgoščena, ki se uporablja predvsem za okrasitev in opremljanje.

Inštrument za merjenje tlaka tekočine ali plina.

Vrsta alkohola, ki ni primerna za zaužitje in se uporablja za čiščenje različnih površin. Na primer pred nanosom določenega traku je potrebno poskrbeti, da na površini ne bo prahu, umazanije, maščob in da bo površina popolnoma suha.

Za lepljenje dveh elementov, ki nadomešča tradicionalen način pritrjevanja z vijaki in žeblji. Montažna lepila so na voljo v kartušah in tubah.

N

Ozka cev z odprtino, ki usmerja in regulira iztok tekočine oziroma snovi, npr. silikon iz kartuše.

Sintetična guma, ki jo najdemo v strukturi oz. vsebini kontaktnih lepil. Kontaktno lepilo, ki vsebuje neopren je še posebej primerno za npr. furnir, ki mora biti odporen na temperature vse do +120 °C.

Material, kot npr. kovine, plastika ne vpijajo tekočin (voda, topila). V primeru lepljenja dveh nevpojnih materialov je potrebno uporabiti lepila na osnovi kemije.

O

Nanaša se na material, ki je prekrit s snovjo, ki preprečuje gorenje.

Začetna moč oprijema lepljenja.

P

Polaganje oblog na način, kjer ne uporabimo lepila za pritrjevanje na tla.

Polaganje parketa na način, kjer ne uporabimo lepila za pritrjevanje parketa na tla.

Mehka, odporna in nevnetljiva plastika (npr. vreče za smeti).

Sintetičen material na osnovi polimera, ki je lahek in odporen na vremenske vplive ter korozijo. Poliester se uporablja kot osnova za vlakna, tekstil, plastiko in lepila.

Makromolekule sestavljene iz ponavljajočih enot vzorcev (monomeri). Lepila na osnovi polimerov so primerna predvsem zaradi vsestranskosti uporabe, fleksibilnosti, moči in majhnega krčenja.

Transparentna termoplastika (polimer z lastnostjo, da postane tekoč ali trajno spremeni obliko ko je izpostavljen vročini). Najdemo ga v lepilih za vroče lepljenje.

Plastika z nizko gostoto na katero se lahko zalepi oz. Sprime zelo malo lepil. Lahko se stopi in ponovno oblikuje, ko se vrne v trdno stanje. Je mehkejše kot polipropilen (PP)

Plastika z nizko gostoto na katero se lahko prilepi oz. Sprime zelo malo lepil, predvsem zaradi nepolarne površine. Le-to je mogoče najti na embalaži živil, gospodinjskih pripomočkih, v avtomobilski industriji in drugo.

Polimer na osnovi isocianatov.

Alkohol, ki nima barve, vonja in okusa in se največ uporablja za barvne emulzije, lepila in za tesnjenje vpojnih površin. Pogosto je prisoten tudi kot sestavina lepil za les.

Fleksibilna plastika z ravno podlago, ki se uporablja za telefonske kable, izolacijo in druge inštalacije.

Element, kjer se dogajajo spremembe glede na kemijsko reakcijo.

Prevlečeno s tanko plastjo plastike.

V kolikor se ne uporablja sekundno lepilo je nujno potrebno uporabiti držalo za začasno pomoč pri pritrditvi zalepljenega predmeta v času ko se lepilo suši in doseže končno oprijemljivost.

Premaz, ki poveča oziroma izboljša oprijemljivost lepila ali barve.

Horizontalna podpora nad vrati ali okni, ki drži zidake ali opeko.

S

Polimerne molekule iz različnih sestavin kot npr. kisik, organski materiali in drugo. Silikoni so ponavadi vodoodporni, elastični in odporni na temperature. Sušijo oziroma strjujejo se zaradi stika z zrakom.

Paleta lepil, ki zadovoljuje posebne zahteve. Za vsak material (usnje, porcelan, plastika, polistiren, čevlji, guma, tekstil in drugo) se najde posebno lepilo. Vsako lepilo je namensko pripravljeno da zadovolji potrebe in specifike določenega materiala.

Tip plastike, ki je lahek, odporen na vlago in ima odlične izolacijske lastnosti. Sestavlja ga 90% zraka. 

Super lepila ali bolj znana kot »sekundna lepila«. Poznamo jih tudi kot cianoakrilati. Znana so po takojšnjem oprijemu že po nekaj sekundah. Ponavadi se prodajajo v manjših tubah.

Postopek, kjer se lepilo strdi ob izparevanju vode ali topila (npr. akril).

T

Smola, ki dela lepila lepljiva (npr. montažni trak).

Spodnji del stebra v kontaktu s tlemi. Pogosto dodan kot osnova zidu.

Plastični material, ki je zelo odporen na kemikalije, korozijo in oksidacijo. Lahko se zoperstavi temperaturam vse do 250°C in ničesar se ne sprime na površino teflona. Uporablja se v različne namene, kot na primer: strojne inštalacije, kuhinjski pripomočki in drugo.

Tip plastike, ki se lahko stopi in preoblikuje ter tako vrne v trdno stanje lepila (Ćlepila za vroče lepljenje, PE, PP).

Služi kot opis sestavine, ki se zalepi ob topljenju in mora biti segreta (lepila za vroče lepljenje).

Material potreben za tesnjenje različnih stvari. Mora tesniti pred zrakom in vodo, npr med steno in tuš kabino. Prav tako zagotavlja dobro izolacijo. Silikoni so bolj elastični kot montažna lepila.

To vrsto materiala najdemo znotraj vseh kovinskih in plastičnih stenah pri hladilnikih, zamrzovalnikih ali pri toplotni izolaciji v gradbeništvu.

Tekoča organska snov, ki ima zmožnost topiti druge sestavine ne da bi jim spremenila kemijske lastnosti. Nekatera topila so lahko nevarna (aceton, etanol).

Topno v vodi (npr. sladkor).

TUV ISO certifikat predstavlja uradne lastnosti izdelka s strani TUV(Technischer Überwachungsverein, or Technical Inspection Association). Vključuje potrditev da izdelek izpolnjuje vse zahteve s strani Evropske direktive in zagotavlja, da so specifikacije izdelka točne.

U

Lepilo za gospodinjstva, ki je univerzalno in vsestransko. Lahko lepi več različnih površin (celo nevpojne) in je odporno na različne pogoje saj zagotavlja dobro lepilno vez. Lepilo je vsestransko, fleksibilno in v večini primerov prozorno. Univerzalno lepilo se suši počasneje, kot super lepila (sekundna lepila) in sicer med 5 in 30 minut, vendar so po nanosu vzdržljivejša.

V

Mehek PVC

Glej PVA

Zagotavlja odpornost pred vodo in vlago.

Sestavine/material, ki vsebujejo vodo: pogosto se nanašajo na tiste kjer je osnova brez topila.

Lahko vpije tekočine (kot npr. voda, topila, itd.). Dobro vpojni materiali, ki vpijajo vlago so npr. les in papir. Nekatera lepila zahtevajo, da je ena od površin, ki se lepi vpojna (npr. akril).

Lepilo, ki ga je potrebno ogreti/stopiti pred uporabo. Trdno postane, ko se ohladi, to pa traja do 1 minute, odvisno od materiala. Ponavadi je na voljo v palicah skupaj s pištolo za vroče lepljenje. Pištola s pomočjo elektrike stopi palico lepila. Lepilo je transparentno in je idealno za ustvarjanje, okraševanje ter popravila.

Z

Stopnja oprijema, ki je dosežena takoj po nanosu lepila.

Določena lepila vsebujejo lastnosti, ki omogočajo zapolnjevanje odprtin med dvema površinama.

Č

Čas, ki je potreben za določeno lepilo, da doseže svojo končno trdnost. V kolikor ne zagotovimo dovolj časa, da lepilo doseže končno trdnost, se lahko oprijem poslabša ali celo popusti.

Proces v katerem pri lepilu pride do molekularne reakcije in postane trdno. Proces sušenja lahko zahteva vlažnost ali drugo komponento (npr. epoksi lepila).