O Pattex-u

Zgodovina blagovne znamke Pattex

Čeprav se lesno lepilo iz Henkla prodaja že od leta 1925, se zgodba o Pattexu začne z letom 1956.

Izdelek so raziskovalci ustvarili po dolgem sodelovanju z Nemškim obrtnikom na prvi stik lepilo, ki je bilo hladno – redko – imenovano Pattex.

Doslej so morali obrtniki segreti lepilo pred njihovo uporabo – to je nevarna in časovno dolgotrajna naloga.

Pattex je poskušal izboljšati dosedanjo prakso in razvil izdelek, ki se uporablja pri sobni temperaturi – le-ta ponuja močno in enostavno uporabo ter varno rešitev.

Prvo so ga obrtniki uporabljali  za popravilo čevljev, kjer je izdelek doživel širok sprejem v lesnem sektorju od leta 1958, to je bilo leto, ko se je lepilo polnilo v vedra oziroma sode.

Nekaj let kasneje, leta 1964, je bilo Pattex lepilo napolnjeno v majhnih tubah po 125 g – to je odprlo vrata gospodinjstvom – kjer je našlo uporabo za manjša vzdrževalna dela in popravila.

Toda Pattex razvojniki niso nikoli prenehali z iskanjem izboljšav – in so tako bili leta 1972 prvi sposobni ponuditi  kontaktno lepilo “ki ne kaplja” imenovano “Pattex Compact”.

Leta 1977 je Pattex začel uporabljati prvo posebno lepilo za les "Pattex Wood Express" za "naredi si sam", medtem ko je "Pattex Wood" v izboru za mojstre že od leta 1959. Dve leti kasneje je Pattex uvedel naslednje inovacije za uporabnike - npr. prvo vodo-odporno lesno lepilo na trgu: "Pattex Wood Water-resist".

Leta 1981 je Pattex razširil svojo ponudbo lepila z vročo obdelavo s pomočjo pištole – ki je bila še posebej izdelana za profesionalne delavce določene stroke (npr. cvetličar).

Eno leto kasneje, leta 1982, je Pattex začel s prvim super lepilom, ki je temeljil na ciano – akrilat tehnologiji, lepilo za hitra popravila za majhne površine, ki delujejo v nekaj sekundah. Preboj izuma, ki od zdaj naprej daje gospodinjstvom enostavnejše življenje.

Leta 1989 je Pattex ponudil svojim uporabnikom lepila specializirana za montažo predmetov na steno – s takojšnjim oprijemom. Zdaj ni bilo več potrebno popraviti ali držati predmete več ur na steni. Rodila se je nova kategorija gradbenih lepil.

Leta 1994 je Pattex razširil svojo ponudbo lesnih lepil s posebnim lepilom za parket in druge lesne talne obloge. 

Desetletje kasneje, leta 2001, je bil še en revolucionarni izum vložen na trgu – dvo-komponentni epoksi-kit, ki omogoča ne le lepljenje razbitih predmetov, ampak tudi ponovno sestavo in/ali zatesnitev, kjer je to potrebno.

V letu 2006 je Pattex ponovno prinesel določene inovacije na trg, kot na primer nova generacija gradbenih lepil.

Rodila so se nova odstranljiva gradbena lepila – na voljo bodisi kot dvo-stransko pritrdljivi trakovi ali v vložku.

V letu 2007 je najboljše lepilo za popravke temeljilo na osnovi patentirane tehnologije FlexTec Henkel. Odporen je na udarce, hladno/tople temperature, v vseh vremenskih pogojih in se imenuje “Repair Extreme”.

Istega leta se je Pattexov obseg obogatil z inovacijami “Ultra – gela” – prvo prilagodljivo super lepilo, ki je bilo na trgu.

V letu 2009 je Pattex ponudil lepilo, ki je na voljo vsem začetnikom, ki se lotevajo lepljenja.

Z novim konceptom trženja “nič več žebljev”, vsi razumejo, da so vrtanje in uporaba žebljev preteklost, kar se tiče pritjevanja predmetov na steno.

Nov način dela je lepljenje stvari.

V letu 2010 je to pokazala nova identiteta Pattex. Z novim logotipom, novim sloganom in izgledom na embalaži, je blagovna znamka videti spet sveža, mlada in močna kot vedno.

V letu 2011 je bila lansirana na tržišče nova generacija lepil z multi-namenskim lepilom.

Na osnovi Flextec tehnologije, ki je patentirana s strani Henkla so to najbolj dovršena in odporna lepila na tržišču.

V kolikor ga uporabniki potrebujejo za izgradnjo novega projekta ali popravilo nečesa doma, je to lepilo primerno za vse materiale, in je močno v vseh razmerah.

Preverjeno pri TUV, ki je vodilni Evropski inštitut za izdajo certifikatov.